InformatiiPescuit spinning

Pescuitul AVATULUI – Informatii de baza!

Cu toate că face parte din familia crapului (Cyprinidae), avatul este un pește răpitor foarte violent în atac si necruțător, veșnic în căutarea prăzii. De aici si denumirea populară de „căpcăun al apelor” sau „lupul apelor”.
Avatul este unul din cei mai zgomotoși răpitori atunci cand vânează.

– Primăvara îl vom găsi în straturile superioare ale apei, pe lângă maluri, obstacole naturale sau artificiale, în căutarea speciilor de peștișori mici ce ies să se încălzească în apele mai calde, deci la adâncimi mai mici.

– Vara pe căldură, avatul se mută în zonele cu ape mai adanci și mai oxigenate, la confluențe cu ape mai reci.

– Lunile iulie-august sunt cele mai propice pentru pescuitul avatului, în aceste luni avatul nesfiindu-se să atace bancurile de mărunțiș până lângă malurile apelor, într-o continuă vânătoare.

– Toamna, după răcirea apelor, avatul coboară în zonele adânci, odată cu deplasarea bancurilor de albitură și trebuie căutat la adancime (1,5 – 4 m). Totuși dimineața și seara, mai ales când temperaturile sunt mai ridicate pentru acest sezon, nu se dă în lături să iasă la apă mică după mărunțiș.

Avatul este un peste solitar (mai ales exemplarele mari), însă atunci când reușim să detectam unul, putem fi siguri că în zonă pot fi și alte exemplare ieșite la vanatoare.

– Pe timp senin, avatul mușcă foarte bine dimineața și seara, iar în zilele înorate, cu presiune atmosferică constantă, mușcă foarte bine, la fel ca majoritatea răpitorilor.
Pescuitul avatului:

– Pescuitul avatului este un pescuit incitant, datorită forței si brutalității cu care mușcă acest pește. Acesta poate smulge lanseta din mână sau poate rupe firul în momentul mușcăturii, mai ales dacă frâna mulinetei nu este reglată corect.

– Cel mai frumos și sportiv pescuit la avat este cel cu momeli artificiale.
– La avat vom folosi o lansetă rigidă de 2,40-2,70 m, cu acțiune de vârf.
– Pe mulinetă vom pune un fir de 0,20-0,25 mm de bună calitate, având întotdeauna grijă să reglăm frâna mulinetei pentru a nu avea surprize neplăcute.

Agrafa cu vârtej de dimensiuni mici nu trebuie să lipsească de la capatul firului. Vârtejul este bun căci nu permite răsucirea firului si, pe de altă parte, putem sa schimbăm foarte repede năluca, lucru deosebit de important atunci când trebuie să lansăm cât mai repede acolo unde am observat ca avatul vânează.

– Câteva minute pot fi foarte importante în pescuitul avatului, deoarece acesta își schimbă foarte repede locul de vânătoare.
– De obicei, pe malurile râurilor mari, cum este Prutul, Dunărea de exemplu, avații vânează în malul opus, la distante de cele mai multe ori destul de apreciabile.
Tipuri momeli:

– Avatul se mai poate pescui și folosind momeli naturale, cu pluta sau cu monturi pe fundul apei, îndeosebi primăvara devreme și toamna târziu.

– Cei mai buni peștișori momeală s-au dovedit a fi obleții, dar avatul, mai ales cei de dimensiuni mai modeste, nu refuză nici râmele, buchetul de viermuși sau anumite insecte (lăcuste, muște mari bâzâitoare etc).
Dintre năluci, cele mai utilizate de pescarii sportivi sunt lingurițele rotative cu palete ovale sau alungite (frunză de salcie), numerele 2, 3, 4, cu greutăți cuprinse între 5-14 grame.

– Putem folosi și linguri oscilante mici în forma de peștișori sau pișcot, lungi de 4-7 cm și cu greutăți cuprinse între 9-14 grame.

– Avatul se mai poate pescui și la twistere sau voblere de suprafață, cele mai prinzatoare fiind modelele shad (peștișor) de 4-9 cm, culorile cele mai des folosite fiind naturale, care imită obletele, albul sidefiu sau orice peștișor prada existent în apa respectivă.

– Streamerele sunt și ele preferate de mulți pescari de răpitor.

*La pescuitul avatului pe râu se va ține întotdeauna cont de viteza dar și direcția curentului.
– Pescarul, ca un adevarat vânător, va detecta locurile în care se hrănesc avații și va lansa năluca în imediata apropiere a locului atacului de avat.

– Năluca (rotativă, oscilantă, shad, vobler) se va recupera cu viteză, cât mai aproape de suprafața apei.
– Avatul va mușca fulgerator, veți simți o lovitură brutală în lansetă, chiar dacă de cele mai multe ori este un avat de dimensiuni mai mici. După aceasta, peștele se lasă dus la mal fără a opune prea mare rezistență, unde putem să-l scoatem cu ajutorul unui minciog sau, mai simplu, cu mâna introdusă cu repeziciune sub operculele peștelui.

*Dimensiunea minimă pentru reținerea avatului este de 30 cm!

Tags

Articole asemanatoare

Leave a Reply

Close
Close