InformatiiPescuit spinning
Pescuitul Șalăului si modul de viață al acestuia
Șalăul (Stizostedion lucioperca sau Sander lucioperca) este un pește răpitor de apă dulce din familia Percidae. El trăiește în apele curgătoare, bălți care pot avea și apă sărată cu o concentrație de până la 1 %.
De la Ural, Anatolia regiunea de la Marea Caspică, Marea Neagră până la Marea Baltică în Europa Occidentală. Este un pește apreciat pentru carnea sa gustoasă.
Șalăul are un corp alungit fusiform, pe spate are înotătoare caracteristică subdivizată, cu partea anterioară prevăzută cu țepi. Capul are o formă ascuțită, cu o gură largă prevăzută cu dinți ascuțiți, marginea branhiilor este zimțată.
Linia laterală la șalău este dispusa pe 80-97 de solzi, și este un sistem senzorial sofisticat, funcționând ca un “radar” extrem de sensibil în apă. Acesta îi permite șalăului să detecteze chiar și cele mai subtile vibrații și mișcări, conferindu-i un avantaj evolutiv major în vânătoare. De asemenea, îl face conștient de prezența potențialelor amenințări, schimbându-și comportamentul în funcție de situație.
Mod de viață
Șalăul este un pește răpitor care trăiește în apele cu un curs domol, lacuri sau în apele din porturile Europei. El poate fi întâlnit în Elba, Odra, Rin, Dunăre sau afluenții acestora. Preferă apele adânci, tulburi, peștele poate atinge 40 cm – 1,30 m lungime, o greutatea până la 19 kg, și o vârstă maxima de 17 ani.
Depune icrele pe fundul apei, primăvara din mai până în iunie când temperatura apei atinge 12 °C – 15 °C. Icrele se lipesc de plantele sau pietrele din apă. Masculul va păzi icrele de alți pești, puietul devine apt de reproducție la vârsta de 3- 5 ani când atinge o lungime de 35 – 40 cm.
Șalăul este, după știucă, cel mai important pește răpitor din Europa. El vede și în ape tulburi și are un auz mai bun decât al crapului.
Capturarea Șalăului de pe mal
A pescui la salau de pe mal nu este dificil. A prinde in schimb, este cea mai mare provocare. Arealul salaului este de cele mai multe ori inaccesibil pe majoritatea apelor. Prefera zone cu agatatura asa cum generic spun pescarii.
Agatatura face referire in realitate la zone unde albia fie are modificari ( praguri), fie elemente naturale. Aici includem bolovani, piatra , trunchiuri de copac. Este un peste de ambuscada si prefera astfel de locuri.
Cele mai importante zone unde se poate pescui salau de pe mal sunt capetele de balta. Atat la intrare cat si la iesire. Un factor important care suplineste carenta de structuri este curentul apei. Daca ceva ii place cu adevarat salaului, este apa puternic oxigenata si usor tulbure. Un astfel de scenariu il veti gasi in locul unde apa intra in lac. Bulboanele , atunci cand sunt vizibile, abunda in apa spumeganda. Salaul se foloseste de astfel de zone pentru a se camufla in asteptarea prazii.
Șalăul este un prădător mai degrabă solitar, mai activ în perioadele cu luminozitate scăzută.
Ce naluci folosim la salau
Pe ape reci, preferința se îndreaptă către năluci subtile (soft sau hard), cu mișcări fine, vibratie mai mică sau chiar absentă, jucate discret, chiar cu blândețe pentru a imita ritmul peștisorilor pradă, care au acum metabolismul încetinit.
Orice naluca poate fi pescuita. Recomandarea insa este altceva. Daca vrei sa nu iti pierzi din timpul unei sesiuni de pescuit la salau de pe mal, atunci este bine sa apelezi la naluci inguste pretabile evolutiei in ape curgatoare.
Odată cu creșterea temperaturii apei, șalăii își intensifică agresivitatea, răspunzând foarte bine uneori la voblerele rattling, sau la voblere jucate cu mișcări agresive, accentuate și la năluci soft armate cu jiguri mai grele, jucate într-un mod energic și provocator.
Dimensiunea minimă de reținere este de 40 cm.