Informatii
Pescuit recreativ sau sportiv in Delta Dunarii – Acte necesare

Pentru un pescuit relaxant si fara probleme in Delta Dunarii, in acest an (2024), este necesar sa aveti la voi minim: Permisul de pescuit recreativ/sportiv emis de catre ARBDD (Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii) insotit de permisul de acces in perimetrul Rezervatiei si Cartea de identitate.
Permisul de pescuit recreativ/sportiv este un document cu regim special, inseriat, este nominal, netransmisibil si se elibereaza anual avand valabilitate pana la 31 decembrie.
Practicarea pescuitului recreativ/sportiv in perimetrul RBDD se face pe baza permiselor de pescuit recreativ/sportiv emise si eliberate de ARBDD in conformitate cu prevederile Ordinului privind aprobarea condiţiilor de practicare a pescuitului recreativ/sportiv, regulamentului de practicare a pescuitului recreativ/sportiv si modelelor permiselor de pescuit recreativ/sportiv in ariile naturale protejate, emis in comun de Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale (159/24 iunie 2011) si Ministerul Mediului şi Pădurilor (1266/18 aprilie 2011).
Trebuie sa tineti cont si de anexa 3 a aceluiasi Ordin, anexa care stabileste zonele de pescuit recreativ/sportiv din Rezervatia Biosferei „Delta Dunarii”.
Permisele de pescuit recreativ/sportiv sunt gratuite pentru toate categoriile de persoane fizice conform Legii 1/2017
Regulamentul de practicare a pescuitului recreativ / sportiv prevede ca detinatorii de permise de pescuit recreativ / sportiv au urmatoarele obligatii:
- sa respecte legislatia privind desfasurarea pescuitului recreativ / sportiv pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii;
- sa detina permis de acces eliberat de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii; sa pastreze curatenia in zona de pescuit;
- sa respecte reglementarile legale in vigoare privind dimensiunile minime in centimetri ale exemplarelor de pesti;
- exemplarele de pesti capturate sub dimensiunile minime sau exemplarele de specii strict protejate vor fi deversate in mod obligatoriu in apa, in stare vie;
- Mentionam ca dimensiunile minime la exemplarele de pesti care pot fi capturate cel mai frecvent in RBDD, pe specii sunt: avat – 30 cm, biban – 12 cm, crap – 40 cm, caras – 20 cm, caracuda -17 cm, somn – 50 cm, salau – 40 cm, stiuca – 40 cm.
Cea mai simpla metoda de a obtine Permisul de pescuit recreativ/sportiv este cea online.
Daca pescuiti insa pe Bratul Chilia, frontiera cu Ucraina, mai este neceasar sa aveti la voi “Formularul de avizare a activităților de pescuit recreativ / sportiv în zona de frontieră pentru persoane fizice” , sau cum se mai spune in randul pescarilor “PG-ul”:
Astfel, in baza art. 40 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a Romaniei, „pescuitul industrial si sportiv in apele de frontiera, apele maritime interioare si in marea teritoriala se efectueaza, in conditiile legii, in locurile si sectoarele stabilite de autoritatile competente, cu avizul prealabil al sefului inspectoratului judetean al politiei de frontiera”. Termenul de valabilitate al avizului de pescuit sportiv este de un an si incepe sa curga de la data eliberarii avizului. Pentru a obtine avizele in cauza, va veti adresa cu cate o cerere, insotita de o copie a cartii de identitate.
Concluzie: pentru a pescui in Delta Dunarii aveti nevoie de urmatoarele acte:
- Cartea de identitate (obligatoriu)
- Permisul de pescuit recreativ/sportiv emis de catre ARBDD (obligatoriu)
- Permisul de acces in rezervatie pentru turisti (obligatoriu)
- Permisul de acces pentru nave si ambarcatiuni (daca este cazul)
- Permisul de acces pentru autovehicule (daca este cazul)
- Formularul de avizare a activitatilor de pescuit recreativ / sportiv in zona de frontiera pentru persoane fizice (daca este cazul)