Pescuit stationar
Tehnica pescuitului la CARAS

Carasul este pestele care se intalneste in majoritatea raurilor cu un curs lent , cat si in baltile de pe tot teritoriul tarii. Se reproduce in 3 serii , incepand din aprilie si pana prin august . Ca o curiozitate a speciei este faptul ca toate exemplarele care depasesc 15 cm , sunt femele . Fenomenul se explica prin faptul ca in anul 2 al vietii lor , organele genitate ale barbatusilor se transforma si din masculi devin femele .
Carasul este cel mai popular peste in randul pescarilor din Romania , datorita faptului ca este un peste raspandit in mai toate zonele tarii si nu este pretentios la calitatea sau continutul de oxigen al apei in care creste .
Pescuitul carasului
Pescuitul carasului nu e dificil si nu necesita tehnici sau monturi speciale . Probleme creeaza perioadele in care nu vrea sa se hraneasca (unii pun asta pe seama fazelor in care se afle luna , ore solunare)
Naditul carasului
Naditul este important si cantitatea de nada depinde de densitatea pestelui , de anotimp , de temperatura apei. Ca tehnica de nadire eu folosesc o nadire initiala mai mare si apoi cand vad ca incep sa apara trasaturimai dese incerc sa tin bancul pe loc , in cazul in care pescuiesc folosind undita . Daca pescuiesc cu lanseta sau feederul nadirea trebuie facuta regulat (prin intermediul nadei introduse in cosuletul de nadire) . Regulat inseamna ca periodic trebuie scoasa lanseta si realimentat cosuletul
Nada folosita la pescuit caras
Nada folosita este destul de variata . In principal este atras o nada pe baza de seminte ( grau fiert , srot de floarea soarelui , tarate, mamaliga etc ) in diverse combinatii . In functie de amestecul folosit in preparea nadei ca liant putem folosi pesmet .
Atractanti folositi in nada la caras
Putem folosi esente de diverse arome (vanilie , capsuni , portocale) . Important este sa dozam bine cantitatea si sa nu exageram .
Momeli pentru caras
Carasul prefera diverse momeli animale sau vegetale in functie de temperatura apei .Ca momeli naturale sunt indicate :rame rosii , viermusi , larve de libelula (mai ales primavara) , iar ca momeala vegetala (cocoloase de paine, mamaliga, grau fiert, porumb in lapte, mamaliga amestecata cu paine etc )
Echipament pentru pescuit caras
Echipament pentru pescuit – Carasul se poate pescui cu undita (varga ) si pluta , la Sheffield sau Match (lanseta cu pluta culisanta in termen popular) , cu plumb si montura cu ace sau cosulet naditor lesta sau nu
O configuratie pentru pescuitul la varga :
– Varga : O varga cu o lungime de 5 – 7 m , usoara , este suficienta .
– Linia : De obicei o linie principala de 0,15 mm , cu un forfac de 0,12 mm este perfecta .
– Plutele : Pentru pescuitul carasului sunt bune plutele „stick” , cu o portanta de 1,5-2 g , insa daca sunt valuri se pot folosi si plute mai „dolofane” .
– Plumbul : Se pot folosi 2-3 bucatele de foita , sau o oliva culisanta , care poate fi oprita de o alica , sa nu ajunga la carlig .
– Carligele : Marimea folosita trebuie adaptata la dimensiunea carasului , dar cel mai important este sa fie foarte ascutite in varf si eventual incercat din timp in timp .Forma carligelor trebuie aleasa in functie de momeala folosita momeli vegetale sau animale . Grosimea tijei poate de asemenea varia (mai subtire pentru viermusi )
Tehnica pescuitului la caras
Se poate pescui foarte bine cu o varga si linie dotata cu un singur carlig dar daca urmarim exemplare mai mari sau pestii sunt mai „mofturosi” putem folosi 2-3 undite . Cand ajungem pe balta, aruncam cativa bulgarasi de nada , in zona unde dorim sa pescuim. Daca avem trasaturi , intretinem vadul cu 1-2 bulgarasi , la fiecare ora .
Carasul poate scufunda pluta sau o poate ridica (cum spune „o pune pe lat” ) sau putem vedea ca pluta incepe sa o ia spre lateral fara sa o scufunde sau sa o ridice . Important este sa intepam atata timp cat pluta este in miscare , ceea ce inseamna ca acul se afla in gura pestelui si el incearca sa inghita momeala.